Energi- och klimatrådgivning
På Energimyndighetens hemsida kan du läsa mer om energi- och klimatrådgivningen.
Energieffektivisering är bra för den egna plånboken och bidrar också till att samhället använder mindre resurser till att producera energi i form av till exempel el eller värme. Ofta kommer du långt genom att helt enkelt tänka efter, och att medvetet använda el och annan energi så smart som möjligt i din vardag.
Man brukar säga att följande årsanvändning av el är normalvärden för olika typer av hushåll:
Variationerna är dock stora mellan hushållen. Har du till exempel tvättmaskin och torktumlare i lägenheten använder du troligen mer el än 2000 KWh/år. Golvvärme i badrummet innebär också mer elanvändning.
Efterfrågeflexibilitet innebär att de som använder el anpassar sin elanvändning efter signaler från elnätet eller marknadspriser.
Det kan innebära att konsumenten minskar eller skjuter upp sin elförbrukning under perioder med efterfrågan eller höga priser, och ökar konsumtionen när det finns överskott av produktion eller låga priser.
Har du timpris kan du spara pengar genom att hålla koll på elpriset i realtid och minska din förbrukning under tider på dygnet när priset stiger. Har du fast pris eller rörligt elavtal gäller det istället att försöka se över och anpassa sin elförbrukning på mer eller mindre lång sikt.
Oavsett elavtal kan teknik som smarta elmätare och energieffektiva apparater hjälpa dig att bättre kontrollera hur och när du förbrukar din el. Säsongsvariationen, som högre förbrukning på vintern och sommaren påverkar också elkostnaderna.
Investeringar i förnybar energi, som solpaneler, ger dig också mer flexibilitet. Du kan exempelvis sälja överskottet av el eller helt enkelt producera din egen el oavsett om hur priset på marknaden ser ut just då.
Läs mer på Energimarknadsinspektionen
Det finns många sätt att energieffektivisera. Det är besluten som man fattar varje dag som bestämmer hur mycket el eller annan energi som du använder.
Det viktigaste du kan göra är att fundera över vad du använder el till. Se sedan till att använda el till det du faktiskt uppskattar och har nytta av, och välj bort det du inte uppskattar eller har nytta av. I exemplen nedan har vi räknat med ett elpris på 1,50 kr/kWh.